Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Lärarutbildningarna

Pedagogik

Undvik plagiat!

Skriva och referera

När du skriver uppsats och andra arbeten på högskolan måste du redovisa vilka källor (exempelvis böcker, artiklar, webbsidor) du har använt.
De viktigaste skälen till detta är att

  • visa vilka fakta eller andra underlag du bygger ditt arbete på
  • stödja dina påståenden
  • underlätta för läsaren att gå tillbaka till källorna, kontrollera uppgifterna, läsa mer
  • visa vad som är dina egna tankar och slutsatser och vad du hämtat från andra 
  • undvika plagiat

Det finns olika referensstilar. Du som läser en lärarutbildning ska använda den stil som kallas Harvard. Harvardstilen är inte en fast standard, olika guider kan skilja sig åt, det är därför viktigt att du är konsekvent och håller dig till en och samma guide. Den guide du ska använda är Harvardguiden som biblioteket har sammanställt.

Referera till läroplaner

När du hänvisar till  läroplaner i din text måste du referera på rätt sätt enligt Harvard.


I källförteckningen:

Skolverket (2019). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011: reviderad 2019. https://www.skolverket.se/getFile?file=4206


I din text:

Första gången du nämner läroplanen i din text skriver du - I Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (Skolverket 2019, ss. 21-23) står skrivet att...

Därefter räcker det om du skriver Lgr 11, tex:

Enligt Lgr 11 ska skolan förmedla människolivets okränkbarhet och individens frihet och integritet (Skolverket 2019 s. 5).

eller

"Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla" (Lgr 11, 2019, s. 5).

Referera till Barnkonventionen

FN:s konvention om barnets rättigheter kan du referera till på följande sätt. I din text nämner du vilken artikel samt gärna sida. Exempel: Enligt artikel 28 har barn rätt till utbildning (Unicef Sverige 2018, s. 27).

I din lista: Unicef Sverige (2018). Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter. https://unicef-porthos-production.s3.eu-west-1.amazonaws.com/slutversion_unicef-bk-booklet_2018.pdf

Referera till utbildningsplaner

Hur man refererar till utbildningsplanen? Gå till Kurs- och programtorget för din utbildning, de är listade i ordning för respektive starttermin
https://www.hb.se/student/mina-studier/kurs-och-programtorget/ 

När du är inne på rätt program scrolla ner till rubriken "Dokument"
Högerklicka på "Utbildningsplan (pdf)" välj "Kopiera länkadress" / "Copy link location" (eller motsvarande)
då får du adressen https://kursinfodoc.hb.se/PdfMaker.aspx?type=program&code=LAGF3&revision=15,000&language=SV
som du behöver i litteraturlistan, se nedan:
I litteraturlistan / källförteckningen i slutet av ditt arbete, gör gärna så här:

Högskolan i Borås (2019). Grundlärarutbildning med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3 [utbildningsplan] https://kursinfodoc.hb.se/PdfMaker.aspx?type=program&code=LAGF3&revision=15,000&language=SV

I din löpande text kan du skriva i denna stil, exempelvis:

I utbildningsplanen framgår "vikten av att självständigt urskilja, formulera och lösa problem" (Högskolan i Borås 2019)

I utbildningsplanen poängteras att informationskompetens är en viktig förmåga (Högskolan i Borås 2019)

Referera till lagar

I källförteckningen:
SFS 2010:800. Skollag. Utbildningsdepartementet.

I din text:
I 1 kap. 8 § av Skollagen (SFS 2010:800) står att alla ska ”oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i skolväsendet”.

 

I SFS finns lagarna i kronologisk ordning efter SFS-nummer som består av årtal och löpnummer. I din text ska du ange lagens SFS-nummer och namnet på lagen. Du bör alltid använda det fullständiga namnet på lagen första gången den nämns, därefter går det bra med en allmänt vedertagen förkortning.
Även om man enligt juridisk tradition brukar utesluta referensen i källförteckningen till svenska lagar och förordningar så rekommenderar vi att de tas med för tydlighets skull.

Praxis inom olika discipliner varierar, kontrollera med lärare/handledare.
Lagen ställs upp i källförteckningen på SFS-nummer, därefter följer lagens titel förlag blir det departement som ansvarat för att stifta lagen.

Harvardguiden

Harvardguiden

Hjälp från databaserna!

I Primo, Libris, Google Schoolar och i de flesta databaser kan du få hjälp med att skapa referenser. Det finns ofta en liten "knapp" som heter "skapa referens" eller "cite". När du klickar där skapar databasen/systemet referensen åt dig automatiskt. Denna kan du sedan klippa in i din referenslista. Hur väl de stämmer kan variera beroende på system så du måste alltid själv justera den enligt Harvardguiden.