Via bibliotekets databaslista har du full tillgång till Nationalencyklopedin och all information som finns där. Via NE kan du också få tillgång till de ordböcker som NE tillhandahåller. Följ instruktionen om hur du går tillväga för att ladda ned dem:
Det finns många olika sätt och strategier att använda när du söker information. Att hitta rätt ämnesord kan ibland vara klurigt och inte sällan kan du behöva översätta dina ord till engelska. På denna sida får du lite tips på hur du kan tänka.
När du söker information och använder information är det viktigt att du värderar det du hittat. Vem står bakom källan? Till vem vänder sig informationen? Är det ny eller gammal fakta?
I de flesta databaser och söktjänster som Primo och ERIC kan man kombinera söktermer med så kallade booleska operatorer: AND, OR och NOT
ANDKombinerar du söktermer med För varje sökord du lägger till |
ORGenom att kombinera två eller För varje sökord du lägger till med |
NOTDu kan utesluta ord i en Används med |
T.ex. "hållbar utveckling"
Denna sökning hittar bara artiklar där orden står exakt intill varandra i den ordning som du skrivit, det ger färre och mer relevanta träffar än hållbar utveckling utan citattecken som då även hittar källor där orden inte nödvändigtvis står intill varandra.
T.ex. sustainab* ger alltså sustainable OCH sustainability
T.ex. wom?n, organi?ation
Detta kan variera mellan olika söktjänster - läs hjälpsidorna för att veta vad som gäller!
Metoden innebär att du skriver in ett eller flera ord i en sökruta där sökningen görs i all tillgänglig information i en databas. Vilken information som finns om varje enskild publikation kan variera även i en och samma databas. Det mest vanliga är att sökningarna sker i metadata men det händer också att databasen söker i fulltexterna. I dessa sammanhang är metadata uppgifter om en publikation såsom författare, titel, när den publicerades, vad den handlar om etc.
Metoden kan ge allt från noll till miljontals poster i sökresultatet. Resultatlistan sorteras normalt efter relevans vilket innebär att publikationer som bör vara mest relevanta för dig lyfts till en framskjuten plats i sökresultatet. ”Quick and dirty” kan användas i alla databaser för att hitta en känd titel, men den är också ett bra sätt att börja en sökning, för att kolla läget eller som ett sätt att hitta flera sökord.
Om du skriver in flera ord samtidigt i sökrutan kommer alla dina sökord att finnas någon stans i vart och ett av posterna i sökresultatet. För att kunna välja en relevant publikation och inte bara råka hitta en i mängden, är det ofta behov av att på något sätt förfina sökningen. Bra sätt är att göra fältsökningar och använda facetter, metoder som beskrivs nedan.
Användbar i: alla databaser
Användbar när: du ska söka fram enskilda artiklar om ett ämne eller i början av en större sökprocess, t.ex. för att skriva en rapport eller uppsats och du letar efter möjliga sökord.
Genom att placera dina sökord i ett speciellt sökfält kan du få ett mera precist sökresultat. De fält som innehåller information om innehåll är titelfältet, abstractfältet, nyckelordsfältet och olika ämnesordsfält. Att en författare använder ett ord i sin titel bör vara ett tecken på att ordet representerar innehållet i verket. Det samma gäller abstract eller sammanfattningen. Abstract är nästan alltid skrivna av författaren/författarna
Nyckelord är i regel datorgenererade och består av betydelsebärande ord i titel och abstract. Ämnesorden är hämtade från hierarkiska ämnesordslistor/tesaurus och det är indexerarna som lägger på ämnesord som de anser beskriver innehållet i en artikel. Några databaser använder orden okontrollerade termer /uncontrolled terms för nyckelord och kontrollerade termer/controlled terms för ämnesord/tesaurustermer.
Ett sätt att förfina en sökning på är att leta efter relevanta betydelsebärande ord i posterna i sökresultatet och på olika sätt använda dessa i nya sökningar. Om du väljer sökord som finns som nyckelord eller ämnesord i posterna vet du att du söker på ord som beskriver innehållet i publikationerna i ställer för att orden råkar finnas i posterna. Ibland kan skillnaden bli liten men det kan också göra stor skillnad. Hur sökresultaten ändras beroende på hur du söker är viktig information för dig när du ska evaluera din sökning och ditt sökresultat.
KW anger att orden är nyckelord (keyword). Bland dessa finns författarens ”ämnesord”. DE anger att ordet finns i tesaurus och hör till kontrollerade termer. I exemplen ovan har vi sett hur en sökning på ämnesord ger ett mera precist resultat i och med att antalet poster i resultatlistan minskas. Men det är lika vanligt att posterna i resultatlistan ökar. En sökning på ämnesord ger såväl ett precist som ett omfattande resultat, men samtidigt kan du missa nya ord och uttryck. Ett sätt att lösa problemet är att göra ELLER-/OR-sökningar med olika nyckelord och ämnesord.
Användbar i: alla databaser
Användbar när: du ska söka fram enskilda artiklar om ett ämne eller i början av en större sökprocess för att ta reda på vilka ord som används och hur de används. Metoden är mera precis än ”Quick and dirty” i och med att du själv kan styra vilka ord du vill analysera
Ett annat sätt är att använda facetterna där uppgifter som förekommer i posterna i ett sökresultat listas. Metoden innebär att du förfinar ett existerande sökresultatet. I ämnesövergripande databaser bör du försöka att använda så ämnesspecifika ord som möjligt i den första sökningen.
Facetterna kan delas in i två typer, de som beskriver innehåll (ämne, disciplin) och de som beskriver form (vetenskaplighet, publikationstyp, år, språk). Notera att om du väljer flera ord i samma facett lägger databasen till kommandot ELLER/OR. Alla databaser redovisar inte tydligt vad som sker när du använder facetterna men om du gör testsökningar ser du att alla fungerar på samma sätt, OR när du väljer flera samtidigt och AND när du väljer facetter steg för steg.
Användbar i: alla databaser där det finns facetter.
Användbar när: du vill avgränsa dina sökresultat till en publikationstyp, utgivningsår, språk etc.När du vill avgränsa till ämnesområde eller precisera med ämnesord/nyckelord. När du vill avgränsa till fulltext.
Vänder sig egentligen till elever i grundskolan, bra och tydlig och med många bra exempel. Från URs Orka Plugga-serie.
För få artiklar: | För många artiklar: |
---|---|
Prova andra sökord, gör synonymsökningar och blocksökningar | Kan du specificera dig ytterligare, lägga till fler sökord? |
Ta bort eventuella avgränsingar och filter | Lägg till ett filter för till exempel årtal |
Trunkera orden tex: förskol* för att få fler träffar | Prova med frassökningar så du får mer riktade träffar |
En film från Linnéuniversitetes bibliotek om informationssökningsprocessens olika delar och om hur du kan planera och genomföra din informations-sökning.
En film från Linnéuniversitetets bibliotek (11,41 min.)
Denna film ger dig tips om att välja sökord, var och hur du kan söka och vad du bör tänka på när du ska värdera den information du funnit. Du får bortse från att exemplen är från ett annat ämnesområde än pedagogik och att man talar om LUBsearch, som är ett sökverktyg som liknar HBs Primo. Eftersom de flesta tips du får i filmen är generella fungerar de lika bra inom ditt ämne.
En film från Lunds universitetsbibliotek
(10,11 min.)
Från universitetsbiblioteket vid Linnéuniversitetet. Creative Commons - BY NC SA (Lnu policy)