Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Inbjudan & call for papers

Inbjudningar att publicera kan komma från tidskrifter som håller mycket olika vetenskaplig kvalitet, men ofta handlar det om spam från tveksamma förlag. Vissa av mailen som kommer är riktade til just dig, där avsändaren verkar veta vem du är och hänvisar till något som du har publicerat tidigare. Detta är något som både seriösa och tveksamma förlag gör, vilket kan göra det svårare att bedöma hur seriös avsändaren är.

Men det finns ändå många indikationer på vilken sorts tidskrift inbjudan kommer från. Trots att det kan vara smickrande att läsa att du är utvald och att din forskning är precis vad de vill publicera behöver du nog tyvärr vara försiktig med en sådan inbjudan. 

Kontrollfrågor för att bedöma trovärdigheten hos tidskriften

  • Har du fått samma mail flera gånger?
    Tveksamma tidskrifter spammar dig gärna i förhoppningen att du ska ge dig och skicka dem ditt manuskript.
     
  • Är tidskriftens namn rimlig?
    Tveksamma tidskrifter har ofta väldigt breda namn för att täcka in så mycket som möjligt men blir samtidigt väldigt intetsägande, t.ex. International Journal of Advanced Research eller International Journal of Development Research.
     
  • Verkar tidskriftens ämnesområde rimlig för din forskning?
    Spam från tveksamma tidskrifter bjuder ofta in till publicering utanför ditt forskningsområde. Ett typiskt tecken är att andra forskare på lärosätet får samma inbjudan, trots att de forskar om något helt annat.
     
  • Är tilltalet i mailet för generiskt eller överdrivet personligt?
    Om call for papers är för generisk kan det vara tecken på att det är spam och kommer från en tveksam tidskrift. Tveksamma tidskrifter kan också gå till överdrift med det personliga tilltalet på ett sätt som gör att det inte känns seriöst.
     
  • Hittar du språkfel i texten?
    Det kan vara svårt för oss då vi inte har engelska som första språk, men verkar texten direkt maskinöversatt finns det skäl att misstänka att avsändaren är en tveksam tidskrift.
     
  • Hänvisar inbjudan till en impact factor?
    Ta reda på vad det är för impact factor de hänvisar till. Om det kommer från Clarivate Analytics (data från Web of Science) eller SJR (Scientifc journal ranking, data från Scopus) så är det i alla fall en riktig impact factor. Tveksamma tidskrifter använder gärna sådant som "Science Central Score" eller "SJIFfactor". Läs mer om impact factor.
     
  • Är mailet undertecknat av en namngiven person?
    Om inbjudan du får är osignerad, eller undertecknad med något som t.ex. "The Editor" är det ett tecken på att tidskriften är oseriös. Man kan också hitta exempel på namngivna avsändare som skriver under sitt namn i olika färger eller typsnitt. Det tyder ofta på att avsändaren inte är särskilt professionell. 
     
  • Finns det tydliga kontaktuppgifter?
    Kolla så att mailet har samma avsändaradress som i kontaktinformationen. Skiljer de sig kan det vara ett tecken på att det är något skumt med inbjudan. Samma sak gäller inbjudningar skickade från generiska e-postkonton som t.ex. Gmail, Yahoo, Hotmail eller MSN. Seriösa tidskrifter har egna e-postadresser, eller i alla fall redaktörer som använder sin lärosätesadress.

Nedan finns exempel på call for papers. De är utformade på ett sätt som gör att man kan misstänka att tidskrifterna bakom inbjudningarna är tveksamma.

Exempel på call for papers

1) Tidskriften indexeras inte i några relevanta databaser för ingengörsvetenskap. Den finns inte med i Ulrichsweb. 

2) Ebsco host är en samling av databaser inom olika ämnen. I den här call for papers framkommer det inte vilka av Ebscos databaser tidskriften indexeras i.

3) Sista dag för sen inlämning är den 25 februari och artiklarna publiceras redan den 5 mars. Hinner tidskriften granska manuskripten under den perioden? Finns det tid att lämna feedback och göra ändringar?

1) Titeln på den här publikationen bör vara en varningsklocka: International Educational Applied Scientific Research Journal.

2) SJIF är en impact factor som inte anses ha något värde i våra sammanhang.

3) "Double-reviewed" - vad innebär det?

4) Väldigt brett ämnesområde.

1) Tidskriften har väldigt brett ämnesområde när de publicerar artiklar inom "...Astronomy and astrophysics, Chemistry, Earth and atmospheric sciences, Physics, Biology in general, Agriculture, Biophysics and biochemistry, Botany, Environmental Science, Forestry, Genetics, Horticulture, Husbandry, Neuroscience, Zoology, Computer science, Engineering, Robotics and Automation, Materials science, Mathematics, Mechanics, MIS, Statistics, Health Care & Public Health, Nutrition and Food Science, Pharmaceutical Sciences, and so on..."
Det finns tidskrifter specifikt för dessa ämnen - varför publicera i en som inte specialiserar sig?

2) DOAJ är en tidskriftskatalog - alltså inte en tjänst där tidskrifter indexeras.

3) Index Copernicus International (ICI) anses inte hålla särskilt bra kvalitet. Men inte nog med det - denna tidskrift finns faktiskt inte ens med i ICI.

4) Tidskriften anger att de håller på att bli indexerade i "ISI". Detta är ett förlegat namn på Web of Science.

5) Artiklarna ska vara granskade inom en månad. Är det rimligt att eventuella ändringar görs och artikeln hinner publiceras på så kort tid?

1) Ser den här misstänkt lik den föregående call for papers? Det är samma förlag. Tidskriftens titel är väldigt bred. Vilken forskning skulle inte passa in i en tidskrift som publicerar "Contemporary Research" och dessutom är både amerikansk och internationell?

2) Tidskriften innehåller väldigt många ämnesområden!

3) Den här tidskriften indexeras också Index Copernicus International (ICI). Även om ICI är en databas betyder det inte att det är en databas som är relevant för dig eller din forskning.

4) EBSCO och Gale har många olika databaser inom olika ämnen. Tidskriften borde veta vilka specifika databaser den är indexerad i.

 

 

1) I denna inbjudan finns nästan ingen relevant information.

2) Inbjudan är inte underskriven av någon namngiven avsändare.

1) Tidskriften har ett brett område: "all areas of education".

2) Tidskriften granskar olika typer av artiklar inom en vecka.

3) Tidskriften vill att du ska ge bort din upphovsrätt till din artikel. En tidskrift som är öppet tillgänglig kräver sällan att man skriver på någon copyright transfer agreement.

4) Tidskriften publicerar artiklarna så snabbt att frågan om kvalitet på granskning uppstår.

Kontrollera att inbjudan eller call for papers uppfyller följande krav:

  • Bra språk
  • Professionellt utseende
  • Relevant för din forskning
  • Rimlig tidslinje för publicering
  • Namngiven avsändare

Jag har skickat ett manuskript till en tveksam tidskrift!

Kontakta tidskriften och återkalla ditt manuskript! Ju snabbare du gör detta desto bättre, det är lättare att återkalla manuskriptet innan det antagits för publicering. Du behöver inte ange någon anledning, vill du ändå göra det kan du säga att du hittat fel i manuskriptet.