Har du frågor om tveksamma tidskrifter och konferenser? Kontakta oss på biblioteket!
E-post: signe.wulund@hb.se
Telefon: 033-435 4119
Texterna i denna guide har skrivits av Pieta Eklund och Signe Wulund.
Det första steget till att kolla upp en tidskrift kan helt enkelt vara att göra en sökning online för att se vad andra har skrivit om den. Om man inte får några bra resultat är ett tips att istället söka efter förlagets namn. Många tveksamma tidskrifter drivs av förlag som ger ut en mängd tidskrifter. Just den tidskrift du letar efter kanske inte har funnits tillräckligt länge för att dra på sig några anmärkningar, men förlaget kan ha en lång historia av tveksamheter. En del av de mest ökända tveksamma förlagen finns till och med omskrivna i Wikipedia. Se till exempel Science Publishing Group och OMICS.
Ett gott anseende är viktigt för vetenskapliga tidskrifter. En tidskrift med gott anseende får fler intresserade författare som skickar in bra manuskript, och i förlängningen leder det till fler läsare och högre profil inom området. För att värna om det anseendet har legitima tidskrifter skapat ett antal intresseorganisationer där de tidskrifter som går med måste uppfylla vissa krav och följa organisationens riktlinjer:
Dessa fyra organisationer har tillsammans tagit fram "Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing" där de beskriver de grundkriterier som krävs för medlemskap.
Det är värt att komma ihåg är det inte automatiskt betyder att en tidskrift eller ett förlag som saknar medlemskap i någon av dessa organisationer är tveksamt. Men det är ett tecken på att det är värt att vara lite mer försiktig och lägga lite tid att undersöka tidskriften eller kontakta biblioteket som kan hjälpa dig med det.
Kontrollera att tidskriften uppfyller följande krav:
|