Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Resurser

Här presenteras några olika resurser och tjänster som kan användas när man vill utvärdera en tidskrift:

Think, Check, Submit

Think.Check.Submit är en hemsida som hjälper dig genom processen att välja tidskrift. Det finns verktyg och resurser som kan användas för att välja en relevant kvalitetstidskrift.


LiU Journal Check Up

Biblioteket vid Linköpings universitet har utvecklat en söktjänst där du snabbt och enkelt kan kolla om en tidskrift är tveksam eller inte. För att kunna använda tjänsten behöver du tidskriftens ISSN-nummer. Du hittar ISSN/e-ISSN -numret på tidskriftens hemsida eller via Ulrichsweb. Du kan med fördel testa både numren i tjänsten.

Sökresultatet visar bland annat:

  • Om tidskriften finns i DOAJ
  • Tidskriftens Impact Factor
  • Om tidskriften är indexerad i Journal Citation Reports eller PubMed
  • Vilken nivå tidskriften har på Norska Listan

Det är värt att komma ihåg att det inte betyder att tidskriften är tveksam om den inte finns i PubMed - bara att den inte faller inom databasens ämnesområden. Att det saknas impact factor är inte heller ett direkt tecken på att tidskriften är tveksam. Däremot är risken stor att en tidskrift som saknar fler av uppgifterna i listan tveksam. Jämför sökresultaten för Information Research (legitim) och Bioinformation (tveksam).


DOAJ

DOAJ (Directory of Open Access Journals) är en databas över tidskrifter som är öppet tillgängliga. DOAJ har en kvalitetskontroll så det är inte vilka tidskrifter som helst som listas i databasen. Det finns alltid en risk att en tveksam tidskrift har fått plats, på listan så kontrollera gärna tidskriften på andra sätt också.


Journal Citation Reports

Journal Citation Reports är en databas som ägs av Clarivate Analytics. Den spårar citeringar och räknar Journal Impact Factor för tidskrifter som är indexerade i databasen.

OBS! Om du inte är anställd eller student vid Högskolan i Borås måste du använda ditt lärosätesbibliotek för att komma åt databasen.


Norska Listan

Norska listan är ett register över vetenskapliga publiceringskanaler: tidskrifter, serier och förlag. De har en kravlista för inkludering i listan. I Norge används listan för forskningsfinansiering.


Ulrichsweb

Den här databasen har information om bl.a. var en tidskrift är indexerat, ämnesområde, hur många nummer tidskriften ger ut per år osv.

OBS! Om du inte är anställd eller student vid Högskolan i Borås måste du använda ditt lärosätesbibliotek för att komma åt databasen.


Google Maps

Google maps kan också vara en resurs när du ska avgöra en tidskrifts trovärdighet! Genom att använda Street View i Google maps kan du kolla hur det ser ut där de påstår sig ha sitt huvudkontor. Ser omgivningen ut att vara sådan att ett det går att driva ett företag där? Eller går adressen till ett lägenhetsområde eller en parkeringsplats?  Det är ett tecken på att något inte står helt rätt till.