Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Relevanta termer & begrepp

APC – Article Processing Charge är den avgift som författare får betala för att publicera artiklar med öppen tillgång.

Impact factor är en bibliometrisk indikator som ägs av Clarivate Analytics. Den baseras på genomsnittligt antal citeringar per artikel som har blivit publicerade i tidskriften under de två föregående åren. Läs mer under Impact Factor.

Indexering innebär att en tidskrift listas i en databas och dess artiklar görs sökbara i databasen. Artiklarna i välkända ämnesdatabaser som ERIC, Cinhal, etc. och i generella databaser så som Web of Science och Scopus får bättre spridning än artiklar som "indexeras av Google Scholar" även om många börjar sin informationssökning i Google Scholar.

Kapade tidskrifter är legitima tidskrifter vars webbplats och/eller varumärke tagits över eller kopierats av en tveksam tidskrift.

Missvisande/vilseledande indikatorer är bibliometriska indikatorer som på ett eller annat sätt är missvisande. Ett exempel är att de använder Google Scholar som sin databas, ett annat är att de inte redovisar hur indikatorn räknas ut. "Impact factor" är ett varumärke som ägs av Clarivate Analytics, så andra företag som använder det gör det utan tillstånd.

Open Journal System (OJS) är ett företag som tillhandahåller ett system för publicering av tidskrifter. Systemet är designat för att göra det lättare att publicera tidskrifter med öppen tillgång och används av många lärosäten.