Kontakta Katarina Engvall eller Pieta Eklund för frågor om bibliotekets arbete med våra samlingar om hållbar utveckling.
Alla logotyper och ikoner på dessa sidor för Globala målen kommer från den officiella sidan för logotyper för Globala målen. Ladda ner bilderna och läs mer om hur de får användas och redigeras på sidan.
Statistiska central byrån har tagit fram en webbaserad utbildning i fyra delar där varje del tar ca 20-30 minuter att genomföra. Utbildningen riktar sig främst till statligt anställda men kan användas även av andra. Utbildningen syftar till att ge insikt om hur du kan bidra till att nå målen i Agenda 203.
Projektet Gröna biblioteket som pågick under 2020-2021 undersökte på vilka sätt hållbarhet kan lyftas och tillgängliggöras för en bredare publik. Projektet verkade för att inspirera, engagera och koppla samman bibliotekets besökare med olika aspekter av hållbarhet och höja lokala medborgares kunskapsnivå samt öka nyfikenhet. Projektet resulterade i en handbok Gröna Bibliotek - en praktisk guide och inspiration för mer tips och bra referenser.
IFLA har flera dokument som är relevanta för ämnet. Access and opportunity for all - how libraries contribute to the United Nations 2030 Agenda går igenom de globala målen för hållbar utveckling med exempel från bibliotek i olika länder världen runt. IFLA har även utvecklat en manual där de globala målen förklaras och exemplifieras ur ett biblioteksperspektiv - hur kan bibliotek bidra och främja de globala målen? För många av målen gäller bibliotekens kärnuppgift, nämligen att tillhandahålla pålitlig information och forskning. Med övergången till öppen vetenskap, tar biblioteken sig an uppgiften att även tillhandahålla pålitliga forskningsdata.
Green Libraries Manifesto är ett manifest som uppmuntrar de som undertecknat att vara miljömedvetna i alla beslutsprocesser, praxis och i samarbeten. Den syftar till att främja hållbarhet och miljömedvetenhet inom bibliotekssektorn. Det handlar om att minska bibliotekens miljöpåverkan genom att exempelvis använda förnybar energi, minska avfall och främja återvinning.
Green Libraries Week återkommer nu för andra gången (7-13/10 2024) och syftar till fokusera på klimatfrågor och hållbar utveckling. Det är ett initiativ som startade i Storbritannien
2020 släppte EBLIDA en rapport om bibliotekens arbete med de globala hållbarhetsmålen. Rapporten som baseras på svaren från 17 europeiska bibliotek, ger en översikt över projekt, policys och framgångsindikatorer som identifierats bland svaren.
SDG Actions Platform är en samling av policys och andra initiativ som används för att implementera någon eller några av de globala målen för hållbar utveckling. På sidan kan du titta igenom registrerade initiativ för varje mål från utbildning, hållbar mode och livstil, till hållbar utveckling av SIDS (Small Island Developing States) d.v.s samarbete mellan små önationer som Fiji och karibiska öar.
SDG report map är en interaktiv karta som visar var i världen de olika globala målen för hållbar utveckling har uppnåtts och vilket arbete som kvarstår.