Biblioteket och de globala målen för hållbar utveckling
I september 2015 antogs Agenda 2030 som är en bred agenda för hållbar utveckling. De 17 globala målen med de 169 delmålen antogs samtidigt och ingår i Agenda 2030. Under en tid fick regeringar, civilsamhällesorganisationer, forskare, näringsliv och andra aktörer vara med i arbetet med att formulera nya mål och sätta prioriteringarna för den globala utvecklingen under 15 år framåt.
Målen har kallats olika, vilket kan skapa förvirring. Ibland kallas de för FN:s hållbarhetsmål, FN:s utvecklingsmål eller SDGs (Sustainable Development Goals). Den korrekta benämningen är dock globala målen för hållbar utveckling.
Mer om detta går att läsa på FN:s sidor om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.
Syftet med hållbarhetsmålen är att fungera som en handlingsplan för att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa. Målen ska hjälpa oss att nå en socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar utveckling. De globala målen förenar alla länder genom en universell agenda, men varje land ansvarar för genomförandet. Avsikten är att målen ska uppnås före år 2030.
Högskolan i Borås bibliotek vill uppmärksamma Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Vi arbetar aktivt med dem i vår verksamhet och i den här guiden belyser vi hur vårt bibliotek verkar för att främja ett grönt och hållbart bibliotek.