Att välja sökord är en viktig del av informationssökningen. Utgå från ditt ämne - eller din forskningsfråga - och försök hitta synonymer, likabetydande ord och olika stavning ett ord kan ha. Använd lexikon, ämnesspecifika uppslagsverk, kurslitteratur, webben. Försök också hitta användbara termer i de träffar du får efter hand som du söker.
Tänk på:
På denna sidan, och på sidan Söktips - avancerad sökning, kan du läsa och ta del av filmer om informationssökningsprocessen, sökteknik och sökstrategier.
När du söker information för olika uppgifter kommer du att märka att du behöver växla mellan olika söktekniker och sökstrategier beroende på sammanhanget och i vilken fas av sökningen du befinner dig. En bra metod är att inledningsvis göra lite enklare testsökningar i olika databaser för att få en överblick över ämnet, terminologin och av vilka källor som finns. Efter hand övergår du till den egentliga sökningen då du söker mer strukturerat utifrån de termer och de söktjänster du funnit mest relevanta. Du använder då också en mer avancerad sökteknik och speciella sökstrategier. Det är troligt att du kommer att behöva växla mellan testsökningar och strukturerade sökningar i olika skeden av sökprocessen.
Information om sökstrategier får du på sidan Söktips - avancerad sökning i denna guide.
I de flesta databaser och söktjänster som Primo och Google kan man kombinera söktermer med så kallade booleska operatorer: AND, OR och NOT
textiles AND recycling | clothes OR garments | heavy metals NOT copper |
Kombinerar du sökord med AND får du träff på |
Genom att kombinera två eller flera ord |
Du kan utesluta ord i en sökning genom att använda sökoperatorn NOT. Används med försiktighet, risk för att bra träffar utesluts. |
Genom att använda trunkering kan du söka på delar av ett ord. Vill du söka på ett ord och täcka in alla ändelser det ordet kan ha skriver du början av ordet (ordstammen). Därefter skriver du ett trunkeringstecken som i de flesta databaser består av en asterisk.
Exempel: cloth* ger träff på cloth, clothed, clothes, clothing
I många databaser kan man också trunkera i början av eller inuti ett ord. Detta går till på olika sätt i olika databaser. Läs om detta i respektive databas hjälptexter.
Frassökning innebär att man binder ihop två eller flera ord med citattecken. Man får då träff bara på sådant där orden står intill varandra så som de är skrivna inom citattecknet.
Exempel: "product development"
Med hjälp av fältsökning kan du begränsa dina sökningar till färre och mer ämnesspecifika träffar.
Informationssökningsprocessen
En film från Linnéuniversitetes bibliotek om informationssökningsprocessens olika delar och om hur du kan planera och genomföra din informations-sökning.
En film från Linnéuniversitetets bibliotek (11,41 min.)
Denna film ger dig tips om att välja sökord, var och hur du kan söka och vad du bör tänka på när du ska värdera den information du funnit. Du får bortse från att exemplen är från ett annat ämnesområde än textilteknologi och att man talar om LUBsearch, som är ett sökverktyg som liknar HBs Primo. Eftersom de flesta tips du får i filmen är generella fungerar de lika bra inom ditt ämne.
En film från Lunds universitetsbibliotek
(10,11 min.)
Prova:
Prova: