Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Kvalitet på publicerade artiklar

Ett bra sätt att bedöma om en obekant tidskrift är tveksam eller inte, är att gå igenom några av de tidigare publicerade artiklarna på tidskriftens webbplats. Du kan då bilda dig en uppfattning om tidskriftens ämnesområde verkligen är något för dig och om artiklarna håller tillräckligt hög kvalitet. Eftersom referentgranskningen hos tveksamma tidskrifter ofta är väldigt bristfällig medför det att allt som skickas in kan bli publicerat helt utan förbättringar. Det brukar märkas på de artiklar man hittar hos tveksamma tidskrifter.

Bristande kvalitet – börjar med stavfel och fortsätter med mer allvarliga problem

Det finns några studier av kvaliteten på artiklar publicerade i tidskrifter som betraktas som tveksamma. En av studierna tittade närmare på artiklar inom ämnesområdet omvårdnad och fann att de flesta artiklar följde IMRAD för innehållet, men att det fanns många brister i sådant som genomförande och analys. Hela 50 % av artiklarna som alltså skulle behandla omvårdnad hade inte ett innehåll som var relevant för sjuksköterskor. Dessutom är det inte endast innehållet som brister i artiklar i tveksamma tidskrifter, utan även språket i dessa artiklar innehåller ofta stavfel och dålig grammatik. Enligt forskarna borde det vara ett första varningstecken på att en tidskrift inte håller tillräckligt hög kvalitet (Oermann et al., 2018)[1] . Som författare kan man visserligen ha svårt att upptäcka språkliga fel när engelska inte är ens modersmål, men seriösa tidskrifter bör har processer för redigering och språkgranskning på plats och inte släppa igenom artiklar som inte har ett korrekt språk.

Vidare visade forskningen att artiklar som verkar hålla en relativt hög standard vid närmare läsning innehåller fel som borde framkommit vid en granskning (Oermann et al., 2018). Men det är dock inte så förvånande att dessa fel inte uppdagats i en granskning, eftersom tveksamma tidskrifters referentgranskning inte alltid genomförs av någon som är tillräckligt kvalificerad, om det ens finns någon granskning överhuvudtaget. När tidskriften dessutom lovar författaren en så kort svarstid, sker all eventuell granskning under hård tidspress.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att en ytlig koll på IMRAD-strukturen inte tillräckligt för att bedöma kvaliteten på en artikel.

Längden på artiklarna

Emellanåt är kvaliteten på artiklar publicerade i tveksamma tidskrifter bra, men ofta lämnar de en del att önska. Jämfört med artiklarna i seriösa tidskrifter är artiklarna ofta korta och har fattiga referenslistor. Korta artiklar behöver naturligtvis inte nödvändigtvis vara av undermålig kvalitet, men det kan vara en indikation på att de kanske inte håller måttet. Kan man dessutom se att tidskriften innehåller en hög grad av korta artiklar kan det bli en tydligare varningssignal.

Bristande kvalitet får konsekvenser

Problemet med att svag forskning publiceras är att det påverkar den samlade forskningslitteraturen inom en hel disciplin, inklusive de professioner som har anknytning till den. Oermann et al. (2018) visade med sin undersökning av omvårdnadstidskrifter att tveksamma tidskrifters publicerade forskningsresultat potentiellt skulle kunna vara farliga för patienter. Det finns också forskning som skulle kunna vara mycket värdefull, men som inte går att använda på grund av fel i rapporteringen. 

Kontrollera att att tidigare publicerade artiklar i tidskriften uppfyller följande krav:

  • Innehållet är relevant för tidskriftens ämnesområde
  • Artiklarna är välskrivna
  • Artiklarna har inga brister i teori eller metod
  • Artiklarna är inte onormalt korta