Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Granskningsprocess

Att referentgranskning är en grundval i den vetenskapliga valideringsprocessen är ingen nyhet. Alla seriösa vetenskapliga tidskrifter använder sig av granskning av manuskript före publicering. Processen ska vara rigorös, och skiljer sig inte mellan traditionella prenumerationstidskrifter och öppet tillgängliga tidskrifter. Referentgranskning har som syfte att garantera att forskningsresultaten i en artikel är vetenskapligt framtagna och inte spekulationer eller åsikter. Genom att forskningsresultaten genomgår granskning blir det dessutom möjligt för andra forskare att bygga vidare på nämnda resultat på ett kvalitetssäkert sätt.

Den traditionella referentgranskningen har i sig har inte ändras sedan den första vetenskapliga tidskriften publicerades. Den kan vara blindad (då författarna inte vet vem granskarna är) eller dubbelblindad (både granskare och författare är så anonyma som möjligt för varandra). Det finns också nya varianter av referentgranskning. Tidskriften Peer J har t.ex. experimenterat med öppen granskning där man kan se alla kommentarer i processen från första granskning till accepterad version. Se ett exempel på öppen granskning här.

Referentgranskning hos tveksamma tidskrifter

Tveksamma tidskrifter säger sig ha referentgranskning. Till skillnad från seriösa tidskrifter kan det vara svårt att hitta en beskrivning på hur de genomför den. Det finns också exempel på tveksamma tidskrifter som publicerar allt som skickas in utan någon som helst kontroll. Ett ökänt exempel på detta är "artikeln" Get Me Off Your Fucking Mailing List som blev accepterad av en tveksam tidskrift.

Den granskning som tveksamma tidskrifter säger sig genomföra är väldigt snabb – det tar bara några få dagar eller veckor. Ett sätt för dem att dölja detta är att inte publicera datum för när artikeln kommit in och sedan accepterats. Eftersom det är en känd varningsflagga har tveksamma tidskrifter dock börjat dra ut på sina granskningstider, men de är ofta fortfarande för korta för att vara trovärdiga[1]

Vilken sorts artiklar hamnar i tveksamma tidskrifter?

Det finns indikationer att forskare som har blivit refuserade av en eller ett par högkvalitativa tidskrifter väljer att gå vidare till en tveksam tidskrift på grund av okunskap eller modfälldhet då de känner sig motarbetade i arbetet med att publicera artikeln. Nicoll and Chinn, 2015[2], Oermann et al., 2016[3] kunde se bevis på detta i sin forskning. Artiklarna som de granskade skulle antingen blivit refuserade, eller accepterade först efter stora förändringar, av seriösa tidskrifter.

 

Kontrollera att tidskriften uppfyller följande krav gällande granskningsprocessen:

  • Granskningsprocessen finns beskriven på webbplatsen
  • Utlovar inte jättekort granskningstid
  • Datum för ”accepted” och ”published” går lätt att hitta