Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Impact factor

Det finns olika sätt att mäta forskningens genomslagskraft, men det görs ofta med bibliometriska analyser av tidskrifter och artiklar. Det är då vanligt att man tittar på citeringar. För tidskrifter är Journal Impact Factor (JIF) en standardindikator. Indikatorn beräknas, och ägs, av företaget Clarivate Analytics. Men det finns även andra liknande indikatorer som tas fram av andra företag, exempelvis SNIP och SJR som använder Elsevier-ägda Scopus istället för Web of Science som databas.

Journal Impact Factor (JIF)

JIF är ett mått som visar antalet citeringar artiklar publicerade i tidskriften fått i genomsnitt under ett visst år. Till exempel: Journal of Palliative Care (ISSN: 0825-8597) har en Impact Factor på 0,931 för 2011. Det betyder att artiklarna publicerade i tidskriften under 2009 och 2010 har fått i genomsnitt 0,9 citeringar under 2011.

Beräkningen går till så här: 

A = antalet artiklar publicerade 2009 och 2010 som citerats 2011

B = alla ”citeringsbara” artiklar publicerade i tidskriften 2009 och 2010.
(Citeringsbar brukar innebära artiklar, reviews, proceedings eller notes, dock inte editorials eller Letters-to-the-Editor.)

Impact Factor för 2011 är A/B.

Varje år publiceras JIF för samtliga tidskrifter som är indexerade i databasen Web of Science i tjänsten Journal Citation Reports. En hög JIF tolkas i många utvärderingssystem som en markör på hög kvalitet. 

Tveksamma tidskrifter och bibliometriska indikatorer

Många tveksamma tidskrifter anger ett värde som de kallar för "impact factor" för att inge ett sken av legitimitet trots att de inte använder någon riktig bibliometrisk indikator.

Det kan vara svårt att avgöra om bibliometriska indikatorer är baserade på några verkliga mått eller inte. Här får du några tips på hur du kan känna igen vilseledande eller missvisande indikatorer:

  • Indikatorn eller företaget som äger det använder "Impact Factor" i sitt namn trots att det varumärket ägs av Clarivate Analytics.
  • Indikatorn har en oöverskådlig webbplats som saknar viktig information om företaget som driver tjänsten.
  • Företaget som äger indikatorn tar betalt för inkludering.
  • De redovisar inte den formel eller metod de använder för att räkna ut indikatorn.
  • De redovisar metoden, men den verkar skum, konstlad eller plagierad från andra system.
  • Tidskrifter som indexeras av indikatorn får överlag bara bättre värden för varje år som går.
  • Företaget använder Google Scholar som databas för att beräkna det bibliometriska värdet. (Google Scholar har ingen kvalitetsgranskning, och listar även tveksamma tidskrifter.)
  • Indikatorn används av tidskrifter som är helt nya, trots att dessa då inte hunnit få några citeringar.

Kontrollera om den impact factor som anges är någon av följande tre:

  • JIF, SNIP eller SJR

Om JIF ska du hitta tidskriften i Journal Citation Reports

Om SNIP eller SJR ska du hitta tidskriften i Scopus