Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Redaktionskommitté

Redaktionskommittén (editorial board) för en tidskrift består normalt av en grupp framstående forskare inom tidskriftens ämnesområde. Det är ofta en obetald hederstjänst att sitta med i en redaktionskommitté. Redaktionskommittén fungerar som ambassadörer för tidskriften. Om du inte redan känner igen namnet på någon eller några av forskarna i en tidskrifts redaktionskommitté är det en bra idé att se vilken information du kan hitta om dem online.

Legitima redaktionskommittéer 

Alla legitima tidskrifter har en redaktionskommitté bestående av forskare inom tidskriftens ämne. Kommittén ger råd om åt vilket håll tidskriften borde utvecklas, ansvarar för specialnummer samt ger förslag på potentiella författare. De har också som uppgift att skriva kortare artiklar och editorial letters. När referenter är oense om ett manuskript bistår medlemmar i redaktionskommittén med sina åsikter. Det kan också förekomma att medlemmarna i redaktionskommittén själva agerar referenter för tidskriften. Det är medlemmarna i redaktionskommittén som kontaktar författare vars manuskript skulle vara intressanta för tidskriften, och som hjälper till att hitta nya referentgranskare. De har alltså en ansvarsfull uppgift.

Tveksamma redaktionskommittéer

Tveksamma tidskrifter vill naturligtvis också ge sken av att de har en respektabel redaktionskommitté. Det gör de på lite olika sätt. Ett är att helt enkelt hitta på medlemmar. Ett annat är att plocka namn och bilder på forskare från olika lärosäten runt om i världen och använda dem utan tillstånd. Det är inte helt ovanligt att stöta på nobelpristagare eller avlidna forskare som medlemmar i tveksamma tidskrifters redaktionskommittéer. Därför kan du fundera över följande när du granskar en okänd tidskrifts redaktionskommitté:

  • Känner du till någon/några medlemmar i kommittén?
  • Om du inte känner till någon av medlemmarna – fråga en kollega! Känner någon av dina kollegor till någon/några av medlemmarna i kommittén?
  • Googla! Sök upp forskarnas lärosäten på webben och se hur deras forskning presenteras där.
  • Är det rimligt att just dessa forskare finns med i redaktionskommittén för den aktuella tidskriften?
  • Verkar forskaren i fråga vara medveten om att hen står listad som medlem i den aktuella redaktionskommittén? I många fall listar forskare vilka redaktionskommittéer de sitter med i på sina webbsidor, eller i sociala medier som ResearchGate, Academia.edu och LinkedIn.

Ett par exempel från verkligheten

År 2012 hade tidskriften Molecular Biology från OMICS Publishing Group en intressant "person" som redaktör: Peter Uhnemann, forskare vid "Department of Oximology at Daniel-Duesentrieb Institute, Germany". Peter Uhnemann är en fiktiv person påhittad av den tyska satiriska tidskriften Titanic för att driva med sociala medier. Han togs bort som redaktör vid Molecular Biology, men idag finns han istället listad som medlem i redaktionskommittén på International Journal of Research and Innovations in Earth Science

År 2017 gjorde Katarzyna Pisanski med kollegor en undersökning där de skickade CV:t för en påhittad forskare till 360 olika tidskrifter. Målet var att undersöka hur många tidskrifter som var villiga att erbjuda forskaren en plats i sin redaktörskommitté. Resultatet visade att bland tidksifterna i kategorin "tveksamma tidskrifter" var det flera som gärna upplät en plats till den forskaren i sin redaktionskommitté, medan bland seriösa tidskrifter fanns det ingen som var villig att erbjuda forskaren en plats.

Du läsa mer om påhittade forskare och hur dessa använts av tvivelaktiga förlag i artikeln Why Fake Data When You Can Fake A Scientist? från november 2016.

Rekrytering till tveksamma tidskrifters redaktionskommittéer

Tveksamma tidskrifter skickar spam både för att bjuda in dig att publicera hos dem, och att för att be forskare tjänstgöra i deras redaktionskommittéer. Ibland krävs det absolut ingenting för att bli en redaktör hos dem. Men ibland kan tveksamma tidskrifter visa sig ha krav som att medlemmar i deras redaktionskommittéer måste publicera ett visst antal artiklar i den egna tidskriften, eller att man måste dela eventuella vinster från annan förlagsverksamhet med dem. I bägge fallen är de tveksamma tidskrifterna först och främst ute efter att samla på sig en redaktionskommittée som verkar tillräckligt legitim för att fler forskare ska vilja publicera hos dem.

Kontrollera att tidskriftens redaktionskommitté uppfyller följande kriterier:

  • Redaktörer du känner igen
  • Ämnesrelevanta redaktörer
  • Redaktörer listar rollen i sina personliga profiler
  • Presenteras på ett professionellt sätt

Jag finns som redaktör hos en tveksam tidskrift!

Har du upptäckt att att du står listad som redaktör hos en tveksam tidskrift? Det händer att forskare blir listade utan medgivande/vetskap. Kontakta tidskriften och be dem ta bort ditt namn.

Även om du tackat ja till uppdraget, men sedan upptäcker att tidskriften är tveksam, kan du kontakta dem och meddela att du inte längre är intresserad av att vara redaktör för dem.