Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Tidskriftens webbplats

Att besöka en okänd tidskrifts webbplats är ett bra första steg för att bedöma dess kvalitet. Det är inte alltid lätt att avgöra om en sida som gör ett seriöst intryck verkligen hör till en legitim tidskrift eller inte. Även tveksamma tidskrifter kan ägna sig åt bra webbdesign. Men är sidan riktigt dålig kan man i alla fall misstänka att allt inte står rätt till.

Enligt Shamseer et. al. (2017) är följande saker som kännetecknar tveksamma tidskrifters webbplatser:

  • Språkfel
  • Dålig kvalitet på de bilder som finns på sidorna
  • Tidskriften använder bilder utan tillstånd, eller i fel sammanhang
  • Hänvisningar till missvisande eller vilseledande "impact factor"
  • Betydligt lägre publiceringsavgifter än det normala (under $150)
  • Ett tilltal i texten som riktar sig direkt till författare istället för att vara neutralt
  • Manuskript skickas till tidskriften via e-post istället för genom en onlinetjänst
  • E-postadressen som anges på sidan är inte specifik för tidskriften, utan är en gratistjänst som t.ex. Gmail eller Yahoo.

Om tidskriften dessutom säger sig vara öppet tillgänglig måste alla artiklar gå att nå utan några konstigheter.

Exempel: tveksamma tidskrifters webbsidor

International Research Journal of Applied and Basic Sciences

Redan på den här tidskriftens hemsida kan man upptäcka några konstigheter. T.ex. har den som skrivit sidan ingen koll på att man ska ha mellanslag efter kommatecken, och manuskriptlängden anges i sidor istället för ord. Går man sedan vidare till Abstracting & Indexing listas inte en enda riktig ämnesdatabas. Under Contact Us hittar man addressen Editor.irjabs@yahoo.com - en generisk e-posttjänst och en address som bara går till en "editor" istället för en namngiven person.

BMR Medicine

En mycket plottrig webbplats som inte gör något seriöst intryck. Högst upp på sidan finns ett grammatikfel i "Article Received from Top Institutions". De många loggorna kan man kan misstänka används utan tillstånd. Deras scope är "all areas of Medical Sciences". Och räckte inte det med varningsflaggor använder de Index Copernicus Value som bibliometriskt index.

Journal of Palliative Care & Medicine

Detta är en tidskrift från OMICS - ett förlag som i mars 2019 blev dömda att betala $50 milioner i böter för vilseledande förfarande i USA. Det finns mycket att anmärka på: Index Copernicus Value som bibliometrisk indikator, en rad där de skryter om hur många fler läsare de har än andra tidskrifter... och så har de en redaktionskommitté till en tidskrift om palliativ vård och medicin där det sitter med en pensionerad historiker. (W. Andrew Achenbaum är professor emeritus i "History and Social Work" vid University of Houston.)

Advances in Journalism and communication

Den här tidskriftens webbplats ger ett rörigt intryck. Under "Indexing" ger tidskriften intrycket av att den indexeras av Web of Science. En närmare kontroll visar att det inte stämmer alls. De h-index de listar baserar sig på data från Google Scholar, och har alltså inte kvalitetsgranskats.

Kontrollera att tidskriftens webbplats uppfyller följande kriterier:

  • Bra språk
  • Neutralt tilltal
  • Professionell layout
  • Tydlig information
  • Domänspecifik (ej Gmail, Yahoo) e-postadress