Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Guide om tveksamma tidskrifter och konferenser

En guide för forskare, doktorander och andra som står i begrepp att välja vetenskaplig tidskrift eller konferens att publicera sig i.

Ämnesområde

Att det är viktigt att välja en tidskrift som är ämnesmässigt relevant för din forskning är knappast någon nyhet. Forskar du om barns intensivvård men blir inbjuden att publicera i en tidskrift inom palliativ vård är det ju solklart att tidskriften inte passar. Men ibland kan du få intressanta inbjudningar till tidskrifter som du inte känner till. Hur ska du då gå tillväga för att se om de håller tillräckligt hög kvalitet för att du ska vilja publicera dig i dem?

Börja med titeln

Titeln är det första som säger något om hur relevant en tidskrift är. Den brukar indikera vilket ämnesområde den verkar inom. Det är vanligt att tveksamma tidskrifter väljer en titel som är bred och intetsägande. Ett exempel på detta är International Journal of Development - vilken typ av utvecklingsforskning är de intresserade av att publicera? Pedagogisk utveckling, medicinsk utveckling, eller kanske utveckling av innovationer? Tveksamma tidskrifter kan också ta en titel som påminner om en etablerad tidskrift med gott rykte och stor läsarkrets. Jämför t.ex. Journal of Palliative Care och Journal of Palliative Care & Medicine. Den första är en tidskrift publicerad av SAGE som har en riktig journal impact factor på 0.882 enligt Journal Citation Reports 2017, medan den andra är en tidskrift publicerad av OMICS, ett känt tveksamt förlag.

Fortsätt med Aims & Scope

På tidskriftens webbplats bör det stå om deras Aims & Scope. Där kan du ta reda på mer om vad för slags artiklar de är intresserade av. Här kommer ett exempel på en seriös tidskrifts Aims & Scope:

The primary topics of interest in Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine (SJTREM) are the pre-hospital and early in-hospital diagnostic and therapeutic aspects of emergency medicine, trauma, and resuscitation. Contributions focusing on dispatch, major incidents, etiology, pathophysiology, rehabilitation, epidemiology, prevention, education, training, implementation, work environment, as well as ethical and socio-economic aspects may also be assessed for publication.

Aims & Scope är viktiga för tidskriften, och bör därför inte innehålla några konstiga fel. Väldigt vaga formuleringar är också en varningsflagga. De flesta tidskrifter vet exakt vilken sorts artiklar de vill publicera, så en tidskrift som gör det svårt att veta vad de egentligen håller på med är inget man kan lita på. Ett tips är också att kopiera en bit av Aims & Scope och göra en sökning efter stycket – det händer att tveksamma tidskrifter kopierar text från Wikipeda eller andra webbsidor för att få det att låta som att de kan något om ämnet i fråga.

Det finns seriösa tidskrifter som publicerar artiklar inom många olika ämnen, men dessa är ofta mycket välkända (se t.ex. denna lista över Mega Journals på Wikipedia). Om en okänd tidskrift tar emot artiklar inom "Agriculture, Botany, Chemistry, Computer Sciences, Engineering Technologies, Environmental Sciences, Food Sciences, Genetics, Mathematics, Media Sciences, Physics, Statistics, Veterinary Science and Zoology" [1] är det troligtvis inte en tidskrift du vill publicera dig i.


[1] Exemplet kommer från Journal of Basic & Applied Science som gavs ut av lifesciencegolbal.com. Idag finns tidskriften inte kvar på förlagets webbplats. Länken hämtas från Internet Archive's Wayback Machine.

Kontrollera att tidskriften uppfyller följande krav gällande ämnesområdet:

  • Ämnesspecifik titel
  • Relevant för din forskning
  • Väl avgränsat intresseområde
  • Tydlig information om Aims & Scope