Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Biblioteks- och informationsvetenskap

Ämnesguide för dig som studerar på Bibliotekshögskolan.

Undvik plagiat!

Hjälp från databaserna!

I Primo, Libris, Google Schoolar och i de flesta databaser kan du få hjälp med att skapa referenser. Det finns ofta en liten "knapp" som heter "skapa referens" eller "cite". När du klickar där skapar databasen/systemet referensen åt dig automatiskt. Denna kan du sedan klippa in i din referenslista. Hur väl de stämmer kan variera beroende på system så du måste alltid själv justera dem så det blir konsekvent enligt den stil du använder.

Skriva & referera

När du skriver en rapport, uppsats eller annan akademisk text skall du alltid referera till dina källor på ett standardiserat sätt.

De viktigaste argumenten för det är:

  • Det skall klart framgå vilket underlag du har för dina tolkningar och påståenden.
  • Det skall klart framgå vad som är dina egna slutsatser och tankar och vad du har hämtat från andra. (Lär dig mer om att referera korrekt och undvika plagiat via Högskolans Antiplagieringsguide eller Refero.)
  • Det skall vara lätt att hitta tillbaka till källan för den som vill läsa mera eller kontrollera dina uppgifter

APA 7. upplagan

På bibliotekarieprogrammet rekommenderas studenter att skriva sina referenser enligt APA-stil (American Psychological Association).
När du refererar enligt APA har du en källangivelse inom parentes i löptexten med information om författare och årtal som pekar på en utförligare referens i källförteckningen längst bak i ditt arbete.

APA använder vanligtvis inte sidhänvisning i referensen men inom bibliotekarieprogrammet är det en regel att sidhänvisning alltid bör inkluderas i referenserna i löptexten inför inlämningar. Detta för att underlätta granskningen av texten.


Det finns många olika guider för APA 7, de svenska översättningarna är väldigt lika med några mindre skillnader. Det viktiga är inte vilken du väljer, utan att du håller dig konsekvent till den du valt. 

Här kommer två bra alternativ, den första från Karolinska institutets bibliotek, den andra från Göteborgs universitetsbibliotek

På APAs webbplats hittar du ytterligare information och fler exempel. Dessa är på engelska, men är väldigt tydliga och användbara.


Saknas något i guiderna? Låna den utförliga manualen! Där finns fördjupad information om hur man kan ta sig an att referera till material som är lite mer svårdefinierat. 

Referenshantering - Zotero

Gör det enkelt för dig och använd en referenshanterare!

Zotero är en gratis programvara som låter dig spara källor, bygga ett bibliotek och med ett klick skapa referenser och referenslistor till dina skriftliga uppgifter. 

Ladda ner Zotero & Zotero connector till din dator

Om du installerar connectorn (plug in) till din webbläsare går det såhär enkelt att spara ner en källa till ditt bibliotek

Se ett kort exempel på hur det kan se ut att använda Zotero för att skapa referenser & en referenslista.

Referenshantering - EndNote

EndNote är ett program där du kan hantera dina referenser när du skriver uppsatser och artiklar.

Här hittar du mer information och guider från Högskolan i Borås om hur du ska använda EndNote.

Lunds universitetsbibliotek har gjort en ingående introduktionskurs (video) om hur du praktiskt använder EndNote.

Publication manual of the American Psychological Association (APA-manualen) 7th ed.

Stilen finns beskriven i en omfattande manual utgiven av APA. Du kan låna den på biblioteket.