Gå till huvudinnehållet
Banner Image Högskolan i Borås Bibliotekets ämnesguider Image Map

Vård

En guide i att söka information för dig som läser till sjuksköterska eller går någon av högskolans specialistutbildningar eller fristående kurser inom vård.

Tidskriftsartiklar

Artiklar publiceras i olika sorters tidningar och tidskrifter. Nyhetsartiklar hittar du i dags- och kvällspress medan artiklar som presenterar vetenskapliga resultat publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Här får du mer information om olika sorters tidskrifter och var du kan söka efter artiklar inom ditt ämnesområde.

Sök i Primo

Hitta artiklar och böcker i bibliotekets söktjänst.
Instruktionsfilmer - lär dig mer om hur Primo fungerar.

Relevanta ämnesdatabaser

Utöver att det finns en hel del material att hitta i CINAHL och Pubmed så finns följande mer nischade resurser att söka i:

Exempel på några vetenskapliga tidskrifter inom vård

Känns det lite oklart vad som är så speciellt med vetenskapliga tidskrifter och artiklar? Via länkarna nedan kan du titta närmare på några etablerade och välrenommerade vetenskapliga tidskrifter inom vård. Innehållet kan variera en smula men mestadels innehåller de vetenskapliga artiklar.

Här kan du söka fram samtliga tidskrifter som biblioteket abonnerar på.

Finns det inget på svenska?

Vård i Norden (ISSN 0107-4083) är en tidskrift som gavs ut mellan 1981-2014 med bland annat vetenskapliga artiklar på de nordiska språken samt engelska.

2014 bytte tidskriften förlag, namn och inriktning. Sedan dess heter den Nordic journal of nursing research (ISSN 2057-1585) och publicerar resultat från nordisk omvårdnadsforskning, men numera på engelska.

Det finns ett fåtal norska och danska tidskrifter inom vård/folkhälsa/medicin/socialt arbete där även artiklar på svenska kan förekomma. Om du är intresserad av artiklar på de nordiska språken kanske någon av dessa vetenskapliga tidskrifter kan vara av intresse:

Tips! Du kan söka artiklar ur en specifik tidskrift i Primo, Google Scholar och andra databaser. Kombinera med sökord för att hitta artiklar som handlar om ditt ämne från just den tidskriften. Denna film visar hur du gör i Google Scholar.

Svensk flagga.

Åtkomst till bibliotekets resurser hemifrån i Google Scholar

Hittar du inte materialet i bibliotekets resurser kan du alltid prova att se om du får fram det via en sökning i Google Scholar eller en vanlig Google-sökning.

I denna video visar vi hur du ställer in så att Google Scholar länkar till bibliotekets resurser även när du sitter vid din dator hemma:

Tips på hur man läser vetenskapliga artiklar

Bra tips på hur man attackerar en vetenskaplig artikel får du i denna film. Till exempel kan du läsa artikelns olika delar i en alternativ ordning för att bespara dig själv onödigt arbete och snabbare avgöra artikelns relevans.

"Så läser du en vetenskaplig artikel" film av Margareta Melén, Högskolan Väst (3:57 min)

Är detta en vetenskaplig artikel?

Använd flödesschemat för att på ett enkelt sätt avgöra om du har hittat en vetenskaplig artikel.

Se skillnad på tidskrifter och tidningar

Ulrichsweb - Info om tidskrifter

Refereed Yes och bilden på domartröjan betyder att det är en vetenskaplig tidskrift du hittat:

Bild på symbol för vetenskaplig tidksrift i Ulrichsweb

Självstudiematerial Informationssökning

Färgglada frågeteckenBild: Pixabay